ПОРЪЧКА

Заявка на артикули, пуснати за продажба в сайта Dreshnik.com, може да стане по някои от следните начини:

- онлайн в платформата Dreshnik.com, с и без регистрация

- на телефон: 0883 28 30 40

- на Е-mail: office@dreshnik.com


- в чата на сайта (в долния десен ъгъл)

- в Skype: dreshnik.com

Ако сте нов клиент можете да направите поръчка като гост или да регистрирате акаунт при нас, като и в двата случая е необходимо да предоставите следната информация: имена, имейл адрес и коректен мобилен телефонен номер за връзка. Ако регистрирате профил, няма да е необходимо да попълвате тези данни при последваща поръчка, а само да влезете в профила си с паролата, която сте попълнили при създаване на акаунта. Всички регистрирани профили имат достъп до история на поръчките си.

Ако желаете да закупите бързо и лесно само един продукт/размер, можете да използвате опцията за "Бърза поръчка", като попълните полетата за Бърза поръчка, които се намират непосредствено до продукта. Необходимо е да изберете размер, както и да предоставите следните данни: две имена, телефонен номер и адрес или офис на Еконт, където желаете да получите пратката.

При закупуване на повече от един продукт, е необходимо да се направи регулярна поръчка онлайн в платформата Dreshnik.com, чрез добавяне на съответните артикули в кошницата чрез бутона "Добави в кошницата".

При полълване на данни за доставка до точен адрес, данните се избират от падащото меню в модула на Еконт Експрес. В случай, че вашата улица не фигурира в базата данни на Еконт Експрес, моля изберете произволна улица или адрес, а в полето "Други" попълнете корекните данни.

След завършване на поръчка, Dreshnik.com ще изпрати потвърждение на поръчката по е-мейл. 

Поръчки се приемат 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието.

Поръчки, направени до 16 часа, се обработват и изпращат на същия работен ден и се доставят до 18 часа на следващия работен ден.

Поръчки, направени след 16 часа, се обработват и изпращат на следващия работен ден, с доставка 1 работен ден.

Поръчки, направени в събота, неделя или празнични дни, се обработват и изпращат на първия работен ден, с доставка 1 работен ден.

ДОСТАВКА

ВСИЧКИ ПОРЪЧКИ СЕ ИЗПРАЩАТ С ОПЦИЯ ЗА ПРЕГЛЕД И ТЕСТ ПРЕДИ ЗАПЛАЩАНЕ!

След финализиране на поръчката, Dreshnik.com изпраща уведомителен е-мейл към потребителя, че поръчката е потвърдена и подлежи на изпращане с куриерска фирма Еконт Експрес.

Поръчките, получени до 16:00 часа в работен ден се изпращат на същия ден. Поръчките получени след този час се изпращат на следващия работен ден.

Доставките се извършват за 1 работен ден с часове за разнос между 9:00 и 18:00 часа до адрес на клиента, или между 9:00 и 18:00 часа в офис на Еконт Експрес.

Доставки в неделя и празнични дни не се извършват.

Доставката е за сметка на клиента, като се изчислява автоматично при поръчка на база на въведените данни за доставка и тарифите на Еконт Експрес и е включена в крайната сума на поръчката. Всички клиенти на сайта Dreshnik.com се възползват от отстъпка от цената на куриерската услуга на Еконт Експрес, като тази отстъпка е включена в окончателната цена за доставка, която сайтът автоматично изчислява.

В случай, че поръчате по телефон, е-мейл, скайп или в чата на сайта, цената на доставката отново се калкулира според тарифите на Еконт Експрес, с отстъпка и се заплаща допълнително при получаване на поръчката.

За поръчки на стойност над 99 лв., при доставка до удобен за вас офис на фирма Еконт Експрес, доставката е безплатна.

Цената на доставката за всички поръчки, независимо от тяхната стойност,  за които клиентът желае да бъдат доставени до точен адрес в населено място с или без офис на Еконт Експрес, се заплаща от клиента.

Ако желаете да заявите куриер, проследите пратка или друга услуга на Еконт Експрес можете да го направите през този панел:


Dreshnik.com предоставя на всеки от клиентите си възможност за преглед и тест на закупените стоки преди заплащането им.

Преди да бъде използвана опцията за преглед и тест на стоката, получателят заплаща куриерската услуга от продавача до него на Еконт Експрес и в случай, че откаже пратката след опция за преглед и тест, тази услуга остава за негова сметка, а разходите по връщането на стоката, са за сметка на Dreshnik.com

Ако потребителят желае да му бъде изпратена заместваща пратка с друг размер от същия артикул или друг артикул, разходите по втората пратка са за сметка на Dreshnik.com.

В случай, че пратката не бъде тествана при доставка, но клиентът реши да я замени с друг размер или друг артикул, разходите по замяната са за сметка на Dreshnik.com, при замяна в офис на Еконт Експрес (като пощенска пратка).

При замяна на пратка от/до адрес, Dreshnik.com поема доставката в едната посока. Втората куриерска услуга е за сметка на клиента.

Ако пратката не бъде тествана при доставка, но клиентът реши да я върне в последствие, разходите по връщането остават за сметка на потребителя (клиента).

В случай, че доставеният артикул е дефектен, Dreshnik.com поема разходите за доставка в двете посоки.

Ако имате въпроси, не се колебайте да пишете на живо в чата (в долния десен ъгъл на сайта) или да се свържете с нас по някои от следните начини:

Имейл: office@dreshnik.com

Мобилен телефон:

+359 883 28 30 40